henuathatsit.ru

Ісусова молитва - християнська медитація

Відео: Ісусова молитва слухати

Ісусова молитва - християнська медитаціяПрактика медитації, ось уже багато століть практикується на сході, і є неодмінним атрибутом в таких релігіях як Буддизм і Індуїзм, присутні не тільки там. А є вона і в Християнстві (та й в Ісламі теж, але про Іслам іншим разом). В Християнстві медитація має форму молитви, а й молитви бувають різними.

Молитва в широкому сенсі це розмова з Богом. Найпоширенішою християнською молитвою є "Отче наш", "Вірую" молитва до матері Божої "Богородице". Також в католицькій і православній традиції є велика кількість молитов до різних святих, і всі вони представляють собою звернення людини до Бога, діви Марії, або до якогось святого. У протестантизмі (в основному серед різних баптистських течій) також є практика, коли віруючі моляться своїми словами. В харизматичному Християнстві є молитви прославлення.

Але серед усього величезної кількості християнських молитов є одна молитва, яка є не просто зверненням людини до Бога, а являє собою велику містичну, духовну практику, справжня праця душі віруючої людини на її шляху до Бога. Це Ісусового молитва (Інша назва - розумна молитва). Деякі православні святі, що практикували Ісусову молитву, називали її вузькій дорозі в Царство Небесне. (Тому що тісні ворота і вузька дорога, що веде до Життя, і мало хто знаходить його. Матвія 7:14) За своїм духом Ісусового молитва дуже схожа на практику медитації, яку практикують індійські йоги або буддійські ченці.

Ісусова молитва - християнська медитація, коли віруючий, що займається нею, прагне зупинити свій розум, очистити його від гріховних думок (помислів) і перебувати в єднанні з Богом. Це не просто, адже наш розум страшенно не слухняний. Для того, щоб приручити свій розум, практикуючий безперервно протягом довгого часу повторює прості слова молитви: "Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного". Можна повторювати цю молитву в короткій формі: "Господи Ісусе, змилуйся надо мною", або просто "Господи помилуй". Крім зупинки внутрішнього діалогу слова молитви ведуть до покаяння в своїх гріхах і глибокого смирення перед Богом.

Як духовна практика Ісусова молитва зародилася ще на зорі християнської ери. Першими її діячами і практиками були християнські святі мужі, відлюдники, які усамітнювалися в пустелях, постійно перебуваючи в молитовних працях. Одним з найбільш відомих пустельників був святий Антоній.

Згодом віруючі, що практикували Ісусову молитву, створили містична течія в християнстві, яке отримало назву ісихазм. Саме слово ісихазм грецького походження і означає - сяйво тиші. Про ісихазм як містичному перебігу Християнства йтиметься в наступній статті.

Щодо самої Ісусової молитви, то займатися нею дуже важко. (Але ніхто не обіцяв легких шляхів.) Протягом століть її практикували в основному православні ченці, хоча не тільки. Знаємо, що серед звичайних мирських людей, були такі, які досягали великих успіхів в її заняттях. Деякі православні святі навіть називають заняття Ісусовою молитвою молитовним подвигом.

Також є думка, що не варто займатися Ісусовою молитвою самостійно, а тільки під керівництвом мудрого наставника, який вже пройшов цей шлях і має великий досвід. Кажуть, що Ісусова молитва є одним з найкоротших шляхів до Бога, але є в ній і певна небезпека. Небезпека полягає в тому, що практикуючий цю молитву може впасти в самообман - так звану принадність. Принадність це пастка поставлена ​​дияволом, для того щоб збити християнського подвижника на його шляху.

Правда не думаю, що будь-яка звичайна людина зможе так запросто займатися Ісусовою молитвою. (Те ж і про медитації) Для цього потрібно мати поклик серця, хто має його, пройде через будь-які диявольські пастки та інші перешкоди, а хто ні, той навіть і не стане йти по вузькій дорозі Ісусової молитви (або медитації).

Якщо вдалося когось зацікавити Ісусовою молитвою, то раджу почитати одну дуже красиву книгу про неї. Це "Відверті розповіді мандрівника духовному своєму батькові". Також хороша книжка Сергія Большакова "На висотах духу". Звичайно, їх можна завантажити в Інтернеті.

Поділися в соціальних мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
Як читати ранкові молитвиЯк читати ранкові молитви
Як почати молитисяЯк почати молитися
Хто написав молитвиХто написав молитви
У чому полягає сила молитвиУ чому полягає сила молитви
Зв`язок з богомЗв`язок з богом
» » Ісусова молитва - християнська медитація
© 2021 henuathatsit.ru