У відспівуванні віруючі православні люди просять Бога про дарування раю померлому. Кожен член Церкви Христової обов`язково повинен бути відспівати. Але в канонічній практиці Церкви забороняється відспівування самогубців, причому незалежно від того, християнином чи була людина чи ні. Це пов`язано з тим, що самогубець з власної волі чинить гріх вбивства своєї особистості. З Святого Письма відомо, що вбивці не успадкують Царства небесного. Крім того випадку, коли людина змогла покаятися. У самогубці можливості покаяння не залишається. Тому що здійснює цей злочин з гріхом вбивства і йде у вічність.

Відео: Чому в Церкві не моляться за самогубців

Православне віровчення визначає, що сенсу в відспівуванні самогубців немає в міру загального уявлення про суть майбутнього життя. Досягнення раю не тільки мета або нагорода для людини. Царство небесне є наслідок людського життя. Смерть це перехід людини з одного стану в інший, причому вектор життя людей на землі відправляється і в вічність.

Основною причиною самогубства є переконаність людини в тому, що його життя стало нестерпним і перетворилося на пекло. Якщо людина думає, що він живе в пеклі і вмирає по своїй волі, то уявлення пекла слід за ним і в інший світ. Виходить, що Церква не порушує свободи людини. Якщо він пішов на самогубство, якщо все життя є пеклом і особистість не звертається до Бога, а, навпаки, порушує божественний задум про себе, то Церква нічим допомогти вже не може. Людина сама зробив вибір.

Відео: Чому в Церкві не відспівують самогубців?

Однак можуть бути причини відспівування самогубців. Наприклад, коли є медичне свідоцтво про псіхічесеом розладі особистості, коли людина через подібну хвороби сам себе поранив до смерті. В цьому випадку відспівування може бути скоєно з дозволу єпископа. Але ці випадки не такі часті.