henuathatsit.ru

Як влаштувати домашній іконостас

Відео: Ікони в домашньому іконостасі. о.Максім Каскун

Рано чи пізно, у більшості православних людей з`являється бажання зробити свій невеличкий куточок для молитов. До створення домашнього іконостасу треба підходити обдумано. Просто хаотично встановити ікони не можна. Потрібно дотримуватися кількох нескладних правил.
Як влаштувати домашній іконостас

Вам знадобиться

  • Ікона Ісуса Христа
  • ікона Богоматері
  • Інші ікони, за бажанням.

Інструкція

1
Кількість ікон в домашньому іконостасі має бути не менше двох. Найкраще, якщо це будуть образи Ісуса Христа і Богоматері. Ці ікони обов`язково повинні бути присутніми в кожному будинку. Крім цих ікон, непогано було б тримати образ святих, на честь яких названі мешканці будинку, а також образи місцевошанованих святих. Необхідно зауважити, що ікону Миколи Чудотворця шанують нарівні з ликом Спасителя і Божої Матері, а присутній вона в кожній православній родині. Маючи в своєму розпорядженні ікони в будинку, слід керуватися принципом ієрархії. Зверху завжди повинні бути образи Ісуса Христа, Святої Трійці, Богоматері. Ікона Богоматері повинна стояти зліва від ікони Господа.
2
Якщо у вас є писані і роздруковані ікони, віддайте перевагу першим. Завдяки духовного зв`язку іконописця, створена ним ікона цінується набагато вище ніж будь-яка фабрична.
3
Оформлення ікон прикрасами. Найчастіше ікони поміщають в так звані кіоти (їх прикрашають басмою, як це роблять у багатьох церквах). Дуже часто зустрічається обробка ризою. Також ікони можуть прикрашатися живими квітами. На свята П`ятидесятниці і Святої Трійці іконостас прикрашають гілочками берези, як символ процвітаючої Церкви. Великі ікони обрамляють білими або вишитими рушниками.
4
Вибір місця для ікон в будинку. Пришестя Христове очікується зі сходу, тому молитися слід обличчям до нього. Відповідно, іконостас повинен знаходитися саме в цей бік, бажано в кутку. При розташуванні будинку поза східного боку, червоний кут можна облаштувати, орієнтуючись на найближчу церкву. Якщо ж на сході знаходяться прохід і вікна, то можна встановити іконостас на будь-якій стіні житла, адже в церкві ікони розташовані на всіх стінах. Необхідно лише дотримуватися деяку відстань перед іконами, щоб відчувалася повна свобода і розкриття в молитві. Біля ікон можна ставити техніку і предмети інтер`єру, які символізують мир.
Зверніть увагу
Вгорі завжди повинна бути ікона святої Трійці. Перед іконами неприпустимі сварки, негідну поведінку, скандали. Домашній іконостас бажано увінчати хрестом. Хрести також поміщають на одвірках дверей. Якщо ікона або церковне начиння прийшли в непридатність, їх ні в якому разі не можна просто викинути.
Корисна порада
З образів Спасителя, для домашньої молитви зазвичай вибирають поясне зображення Господа Вседержителя. Характерною особливістю цього іконографічного типу є зображення благословляючою руки Господа і розкритою або закритої книги. Для тих, хто має можливість розмістити в будинку більшу кількість ікон, можна доповнити свій іконостас зображеннями шанованих місцевих святих і, звичайно, великих святих землі Російської.
Поділися в соціальних мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
Як зробити самим іконостасЯк зробити самим іконостас
Як благословляти нареченогоЯк благословляти нареченого
Міроточащіе ікониМіроточащіе ікони
Які ікони повинні бути вдомаЯкі ікони повинні бути вдома
Як вибирати вінчальні ікониЯк вибирати вінчальні ікони
» » Як влаштувати домашній іконостас
© 2021 henuathatsit.ru