Іноді кажуть, що християни «поклоняються іконам». Це не так. Молячись, людина звертається не до самої ікони, а до того, хто на ній зображений: Спасителю, Божої Матері, якогось святого. Погляд на ікону допомагає зосередитися, конкретизувати образ того, до кого звертається молиться.

набір ікон

У домашньому іконостасі обов`язково повинні бути ікони Спасителя і Божої матері. Наявність ікон святих не настільки обов`язково, але бажано. Це можуть бути образи всіх тих святих, які протегують членам сім`ї - відповідно іменах, даним при хрещенні.

Можна придбати ікони тих святих, до яких члени родини звертаються особливо часто. Наприклад, в будинку військового може бути ікона св. Дмитра Солунського, св. Федора Стратилата, св. Олександра Невського або іншого святого-воїна, в будинку лікаря - ікона св. Пантелеймона цілителя або св. Косми і Даміана. Нарешті, християнин може відчувати особливу повагу до святого, подвиг якого справив на нього сильне враження - зображення цього угодника Божого теж може бути в домашньому іконостасі.

Купуючи ікони, потрібно сприймати їх як святині, а не як цінні речі або прикраса інтер`єру. Не варто гнатися за дорогими або рідкісними іконами. Зовсім не відповідають християнському духу ікони з дорогоцінних металів, які продаються в ювелірних магазинах. Прийняти таку ікону в якості подарунка можна, але купувати самому не варто.

Найкраще купувати ікони в церковних крамницях, де вони продаються вже освяченими. Крім того, там точно не продадуть сумнівні зображення «народних святих", не канонізованих церквою.

Де помістити кони

За старих часів ікони розміщували в східному кутку головної кімнати - його називали «червоним кутом». Це пов`язано з тим особливим символічним значенням, яке надається східній стороні в Біблії: на сході Бог насадив Едемський сад, до східних воріт дому Господнього дух призводить пророка Єзекіїля і т.д.

На жаль, розташування вікон і дверей в сучасних будинках не завжди дозволяє помістити домашній іконостас в східному кутку. В такому випадку він може перебувати в будь-якому іншому місці. Головне, щоб для ікон була виділена окрема полиця, куди ніхто не буде ставити фотографії, картини, репродукції, статуетки та інші світські предмети.

Не слід поміщати ікони поруч з телевізором, плеєром або комп`ютером, адже ці предмети асоціюються з мирською суєтою. Поставити ікони на книжкову полицю допустимо, але тільки за умови, що вміст книг, що стоять на ній, чи не суперечить християнському віровченню. Не можна допускати, щоб поруч з іконами висіли плакати або календарі із зображенням співаків, акторів та інших світських кумирів.