henuathatsit.ru

Піднебесна в пошуках бога

Відео: У пошуках Бога

Піднебесна в пошуках Бога«Стародавні релігії Китаю: конфуціанство, даосизм, буддизм» - такий заголовок можна зустріти в будь-який страноведческой книзі, яка описує історію, культуру і побут Піднебесної. Але в тексті відразу ж уточнюється, що конфуціанство не тягне на релігію взагалі. Даосизм, незважаючи на наявність храмів, є нею лише частково. А буддизм, хоч і визнаний однією з трьох світових релігій, не залякує пеклом, що не розписує блага раю, а лише наполягає на тому, що є нескінченна ланцюжок перероджень і тільки від людини залежить, ким бути в наступному житті - піддослідним кроликом, сліпим кротом або хижим тигром.

Буддизм ні заперечує наявність Бога, але Бог - той, хто досяг просвітління, будучи простим земним людиною. Просвітлення ж було досягнуто аж ніяк не винесеними стражданнями або смертю в боротьбі за життя мільйонів людей. Стати просвітленим може кожен через медитації, праведний спосіб життя і розширення власного кругозору. Бог навряд чи допоможе в скрутну хвилину, Бог навряд чи створить основу для того, щоб ви отримали від життя максимум радості і задоволення. Він існує в свідомості буддиста лише як зразок людини, яка досягла Нірвани і тим самим поклав край своїм перерождениям.

Китаєць ще в давнину міг бути і буддистом, і даосом, і конфуцианцем одночасно. Частково тому, що у свідомості китайця буддизм, даосизм і конфуціанство аж ніяк не релігії, а вчення, які покращують якість життя. Оскільки в будь-якому вченні можна почерпнути потрібну філософію, а смаки у всіх різняться, то менталітет кожного китайця окремо складають одні і ті ж з перерахованих навчань, але в різному процентному співвідношенні. У когось переважають буддистські погляди, в когось - конфуціанські. Але почасти й тому, що і в буддизмі, і даосизмі, і конфуціанстві є просвітлена людина, мудрець (вигаданий або реально існуючий - нехай вирішують історики), який подарував людям своє вчення і ніколи не втручався в їхнє життя.

Однак коли мова заходить про історію Піднебесної, ми все ж стикаємося з поняттям «Бог», «дух», «релігія», тому хотілося б зрозуміти, що є Бог для китайця і чи існує для жителя Піднебесної таке поняття, як віра.

Складнощі перекладу


Коли на китайську мову переводили Біблію, синонімом слова «Бог» в європейському розумінні стало давнє слово shangdi (Шан-ді), що складається з двох ієрогліфів зі значенням «верх», «верхній», «вищий» і «владика», «предок» (перший ієрогліф в сучасній китайській мові входить до складу таких слів, як «верхній поверх», «вища якість», а другий присутній в словах «імперія», «імперіалізм»). Правда, деякі лінгвісти стверджують, що колись ієрогліф з читанням di мав значення вівтар. Таким чином, за однією версією shangdi (слово, з яким пов`язані насамперед вірування давніх китайців) - верховний владика, а по інший - верховний вівтар. Як би там не було, і перше, і друге значення потрібні нам для того, щоб привести все до спільного знаменника. Виходячи з першої версії, ми бачимо, що Бог (владика) у свідомості давніх китайців мав місце бути, поки жителі Піднебесної нагородять свого імператора цим же титулом.

Імператор став носити титул huangdi (Хуанді), перетворившись в намісника Верховного Владики на Землі, а пізніше ієрогліф di вже асоціюється не стільки з імператорським титулом, скільки з самим поняттям «імператор», так як входить до складу таких слів, як «імперіалізм», «імперія». Якщо допустити, що ця версія правильна, то можна припустити, що Верховний Владика втратив частку своєї божественності, коли титулом стали користуватися звичайні імператори. І слідом за іншими істориками нам залишається тільки визнати, що втратив свою божественність Верховний Владика перетворюється в Небесного Владику, а потім і зовсім знеособлюється, стаючи Небом - Абсолютом, яке може бути невдоволено імператором, якщо він веде неправильну політику. Якщо ж ми дотримуємося другої версії, то від Верховного Вівтаря до Неба прийти ще простіше, оскільки, виходить, Бога в нашому розумінні китайці спочатку не відали, а лише поклонялися Неба, приносячи йому жертви і шануючи таким чином предків.

Проте і перша, і друга версії чи суперечать один одному. Просто по одній з них Верховний Владика або Бог взагалі не займав розуми древніх китайців, які ще не слідували вченню Конфуція, Лао-цзи і Будди, а за другою версією Бог, не встигнувши обрости склепінням канонів, храмами і іншим, трансформувався в знеособлений Абсолют, оскільки і спочатку був не просто Верховним Владикою, але і первопредка, якому молилися про гарний урожай або військовому успіху. Первопредок не створював цей світ за своїм образом і подобою або якось інакше. Він просто колись жив на Землі, а після смерті перетворився не тільки в Бога, скільки в духу, якого треба було шанувати, з чим і пов`язаний пізніше розвинувся культ предків.


Існував бог-дух Шан-ді у свідомості давніх китайців чи ні, питання важко вирішуваної і мало на що впливає в ході нашого роздуми. Ясно лише те, що Небо, дарована імператору титул з ієрогліфом di, все-таки привело до того, що пізніше в свідомості китайців-даосів (а значить, і конфуціанців, і буддистів) з`явився бог Yudi (Ю-ді) (Нефритовий Владика) - за образом і подобою земного імператора. Він зображувався на малюнках в імператорської одязі, його завжди оточували сановники, і передбачалося, що живе він за тими ж законами, що і імператор Піднебесної. Тобто на небі йому цілком вистачало і своїх турбот, щоб ще і постійно відволікатися на справи земні. В результаті лише один раз на рік китайці умилостивлювали одного духу (назвемо його одним з сановників Нефритового Владики), який звітував перед Верховною Богом про вчинки людей, і той, дізнавшись про не найкращих з їхніх діянь, за переказами, міг наслати на них нещастя.

Однак навряд чи хтось боявся гніву Нефритового Владики і його кари, адже її можна було уникнути не стільки зразковою поведінкою, скільки куховарство, яка покликана була роздобрити сановника-донощика. Природно, святості Нефритовому Владиці близькість з імператором не надавала. Коли на землі справи йшли добре, даоський бог нібито і зовсім себе не проявляв. Коли на землі починалися заворушення, це означало, що він був незадоволений діями земного імператора. Виходить, що бог нікому окремо не допомагав і волати до нього з проханнями і благаннями було марно.

А коли імператор виявлявся деспотом, бог сіяв ще більшу смуту, щоб вказати людям на його помилки і відновити чеснота. Взаємодія було не так між людьми і Верховним Владикою, скільки між земним і небесним імператором. І навіть не взаємодія, а односторонню дію небесного на земного. І в цьому Нефритовий Владика знову ж недалеко відходить від концепції Неба, в результаті якої і з`являється слово «Піднебесна», що використовується по відношенню до Китаю. Це країна під Небом (не просто простором над землею, де живуть душі померлих, а ще й таким собі Абсолютом, закони якого тут діють).

Коли перекладні книги з китайської мови розповідають нам про пантеоні китайських богів - це в більшості випадків неточності в перекладі, і тоді пантеон богів, наближений до реалій Піднебесної, потрібно розуміти як пантеон добрих і злих духів або міфічні персонажі, які, однак, теж швидше духи , ніж боги, за винятком бога Паньгу, який народився в яйці, яке представляло на той момент Всесвіт. У міру його зростання жовток перетворився в каламутне темне початок - землю, а білок - в небо. А Паньгу все ріс і ріс, і відстань між небом і землею все збільшувалася і збільшувалася. Коли ж Паньгу помер, його подих перетворилося в вітер, плоть - в дерева, а паразити, які жили на його тілі, - в людей.

Релігія або вчення?


Але давайте повернемося до Біблії і поняттю Шан-ді. У Китаї це слово не вживалося з того часу, як Шан-ді трансформувався в ідею Неба. Однак тепер слово «Бог» в китайському перекладі Біблії звучить саме так. І це породжує ряд питань. Бог в християнство не знеособлений вівтар, що не імператор і навіть не первопредок в тому розумінні, в якому цим терміном користуються китайці. Первопредок в християнстві швидше Адам, Бог же не родив Адама, а лише створив за своїм образом і подобою. Для китайця первопредок - людина, від якого пішов рід (хоча б і міфічний). У Китаї століттями плекався культ предків. Шан-ді ж, якщо і персоніфікувався, то як раз по асоціації з первопредком, а не творцем неба, землі і тварин. Створенням того чи іншого предмета і явища займалися, за китайськими легендами, ті чи інші духи і божества, але не один-єдиний Бог.

Християнство вкорінювалося в Китаї з працею. Частково через те, що китайцям були зрозумілі терміни. Як їх древній Шан-ді раптом став християнським Богом? Чому католики стали іменувати Бога tianzhu (Тяньчжу) - Господар Неба? Того Неба як Абсолют, під яким китайці завжди знаходилися! Що це взагалі за «господар неба», та ще й складна система ритуалів на додачу до нього? І взагалі, що таке релігія? Адже навіть сьогодні в Китаї немає терміна, який би передавав в повній мірі суть цього слова.

Релігія по-китайськи - zongjiao (цзун-цзяо). Де jiao - вчення, а zong - християнський. Неважко здогадатися, звідки пішов термін. І іслам, і християнство прирівнюються до конфуціанства і даосизму - це просто вчення, тоді як релігія в розумінні європейця - поклоніння вищим силам, в реальність яких він вірить, спосіб життя, ідеологія, система символів, моральних правил, обрядів і культових дій, яка виходить із уявлень про загальний порядок буття, і навряд чи вчення. Принаймні європеєць швидше визначить релігію через віру, ніж через слово «вчення». І набагато правильніше було б замість терміна «католицьке вчення» в значенні «католицизм» використовувати словосполучення «католицька віра». Але з поняттям «віра» в китайській мові ті ж складності.

Коли китаєць каже Wo xiangxin shangdi (я вірю в Бога), він має на увазі, що вірить в християнського Бога. Якщо він каже, що вірить в Будду, ця фраза не використовується. Слово «віра» в цьому значенні увійшло в китайську мову не так давно і тільки з приходом християнства. Таким чином, віра в Бога для європейця пов`язана з тим, що Бог милосердний і всюдисущий, що не поставить на життєвому шляху людини більше перешкод, ніж той може подолати. Для більшості китайців ж сказати «я вірю в Бога» рівнозначно тому, як сказати «я вірю в існування Бога». Але ж віра в Бога і віра в Його існування - не одне й те саме. Швидше перша включає всебе друге і багато чого ще. Китаєць, однак, найчастіше далекий від цього «багато чого ще».

потрібний ієрогліф


У китайсько-російських і російсько-китайських словниках слова «Бог» відповідає кілька ієрогліфічних еквівалентів. Безумовно, shangdi і tianzhu, про які вже йшлося, а також lao tianye (лао тянь`е) - небесний старець, небесний дід і shen шень - дух, божество, Бог. Останній ієрогліф зустрічається в таких словах і словосполученнях, як теологія - shenxue (наука про святого, наука про Бога), ai zhi shen (богиня любові, про Афродіту), shenqu ( «Божественна комедія», поема Данте), linshen (душа). Виходить, що ієрогліф c читанням shen передає і святість, і духовність і вживається в значенні «Бог», але в Біблії чомусь фігурує інше слово - shangdi, прирівнюючи християнського Бога до древнекитайскому і змішуючи такі поняття, як релігія і вчення, віра в Бога і допущення того факту, що він існує.

Останнім часом в Піднебесній збільшилося число християн, але не заплуталися жителі КНР в термінах і не хочуть чи просто орієнтуватися на Захід з урахуванням того, що до релігії зараз приходять люди від 16 до 39 років (наймолодші), тоді як раніше в християнство зверталися лише деякі і лише після 40? Цілком ймовірно, що релігія для китайця - лише модна течія, як будь-яка інша, що йде з Європи або США. Чи можуть вони перейнятися християнським Богом, випробувати священний трепет або очищення за допомогою молитви? Або Аллахом - anla (Аньла), який навіть не tianzhu і не shen, a zhenzhu (чженьчжу) - як ніби «Бог» не загальне слово, а титул, і у кожного він свій? Покаже час. Буде цілком правильно сказати, що стародавні китайці завжди ставилися до своїх персоніфікованим богам і духам з часткою сумніву. Як до приймете, якої не віриш, але про всяк випадок дотримуєшся їй щоб уникнути проблем.

Тому богам вони не молилися, а лише «пригощали» їх стравами, щоб створити про себе гарне враження. І, так чи інакше, з часом відмовилися від подібного забобони, як від будь-якого іншого, тому що воно не проникає в душу, як релігія з її ритуалами, вивченням священних писань і причетністю до великого і нез`ясовно. Зараз багато китайців вважають за краще залишати в храмах записочки з проханнями. Кожне прохання - до своїх богів. Один бог - для того щоб просити про багатство, інший - про підвищення в кар`єрі, третій - здоров`я своїм дітям. Це нагадує спалювання папірці з написаною на ній проханням і розвіюванням її попелу з метою виконання бажання, яке практикується деякими забобонними людьми в Росії і країнах Європи. Але достукаєтеся чи християнський Бог до китайської душі? Чи стане її частиною?


Поділися в соціальних мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
А чи потрібно прагнути до просвітління?А чи потрібно прагнути до просвітління?
Від чого залежить доля людиниВід чого залежить доля людини
ОшоОшо
Чому в біблії наводиться багато імен богаЧому в біблії наводиться багато імен бога
Чим відрізняється віра для християн віри для мусульманЧим відрізняється віра для християн віри для мусульман
» » Піднебесна в пошуках бога
© 2021 henuathatsit.ru